4W3A9676.jpg

Hoe laad ik een MINI op?

Een beknopte startguide over opladen.

Hoe laad ik mijn MINI op?

Het opladen van een elektrische MINI werkt zoals bij vrijwel elk elektrisch apparaat: je sluit de auto met een laadkabel aan op een laadpaal en gedurende een bepaalde tijd wordt de accu in de auto opgeladen. De snelheid waarmee de auto wordt opgeladen kan behoorlijk verschillen en is van veel variabelen afhankelijk.

MINI begrijpt hoe belangrijk het is om goed te kunnen opladen, zowel thuis als onderweg. Daarom hebben we verschillende manieren van opladen ontwikkeld en deze beschikbaar gemaakt voor MINI rijders. We zijn ook samenwerkingen aangegaan, zodat je toegang hebt tot het grootste netwerk van laadstations. Dus waar je ook heen gaat, een laadstation is dichterbij dan je denkt.

Oplaadvormen.

Op dit moment bestaan er drie hoofdcategorieën.

PlugMINI40x40.png

Regulier laden.

De reguliere laadpaal, zowel voor privé als openbaar gebruik.

BatteryMINI40x40.png

Snel laden.

Snellaadpalen vind je vooral langs de snelweg.

Charging.png

Thuis laden.

Van het stopcontact, naar wallbox, tot laadpaal in de voortuin.

De laadmogelijkheden uitgelegd.

Een nadere toelichting over oplaadvormen.

Regulier laden

Vrijwel alle laadpalen die bij thuis op de oprit staan, bij kantoren zijn geplaatst, in een woonwijk of op een bedrijfsterrein staan, zijn reguliere, “gewone” laadpalen. Je kunt onderscheid maken tussen een privé laadpaal en een openbare laadpaal. Als je je eigen laadpaal (of wallbox, indien hij niet op een paal staat maar aan de muur is gemonteerd) hebt, dan heb je daarvoor geen abonnement nodig. Voor een publieke laadpaal is dit doorgaans wel nodig. Bij zo’n abonnement hoort een laadpas en met dat pasje identificeer je je bij een laadpaal. Zo weet de leverancier wie de elektriciteit heeft afgenomen en vooral aan wie dit gefactureerd moet worden. In appartement complexen wordt wél vaker met een laadpas gewerkt, zodat er onderscheid gemaakt kan worden tussen de verschillende stroomverbruikers. Bij sommige aanbieders is het ook mogelijk om je smartphone te gebruiken in plaats van een fysieke laadpas, vergelijkbaar met contactloos betalen met je mobiele telefoon.

Opladen op normale snelheid doe je vooral op de momenten dat je de auto niet nodig hebt, bijvoorbeeld ’s avonds en ’s nachts thuis of overdag op kantoor. Het volladen van een accu duurt ongeveer 6 tot 10 uur, afhankelijk van het soort paal en de auto.

4W3A9676.jpg

Wanneer je onderweg bent en je accu leeg dreigt te raken, wil je niet 6 tot 10 uur wachten op een volle accu. In dit geval kun je gebruik maken van een snellaadpaal. Deze staan doorgaans langs drukke wegen, denk bijvoorbeeld aan de FastNed-stations die je tegenwoordig bij veel grote tankstations aan snelwegen ziet staan. Ook voor snellaadpalen heb je een laadpas nodig.

Deze snellaadpalen kunnen je accu veel sneller laden, in veel gevallen is de accu na een 20 tot 40 minuten weer voor 80 procent geladen. Een elektrische auto volledig opladen bij een snellaadpaal is niet handig, aangezien de laadsnelheid boven de 80 procent acculading snel afneemt.

4W3A9775.jpeg

Om je elektrische of hybride MINI thuis op te kunnen laden, heb je opnieuw drie verschillende mogelijkheden. Het is inmiddels mogelijk om thuis een snellaadpaal te installeren, en het is zelfs nog mogelijk om via het stopcontact te laden. We raden het zeker niet aan, maar het kan. Scroll verder over deze pagina om meer over thuisladen te leren.

4W3A9672.jpg

Mijn auto opladen, wat kost dat?

De kostprijs voor een laadbeurt zal altijd afhangen van waar en hoe je jouw MINI oplaadt. Wanneer je thuis oplaadt, zal de stroom goedkoper zijn dan aan een publieke laadpaal. Op het werk is het doorgaans nog goedkoper, omdat bedrijven stroom vaak in bulk inkopen.

Wil je het meeste voordeel halen uit jouw elektrische MINI, dan is het aan te raden om een laadpaal thuis of op het werk te installeren. Opladen via het stopcontact is vaak te traag, publiekelijk opladen is een stuk prijziger.

Wanneer je tanken met thuis opladen vergelijkt, zal je goedkoper uitkomen. Het prijsverschil tussen tanken of publiekelijk laden neemt af. Hieronder vindt je een overzicht van de laad- en tankprijs per 100 kilometer.

Disclaimer: deze berekeningen zijn gebaseerd op een reëel gemiddelde van verschillende online bronnen met energietarieven in 2022. De realiteit kan door schommelende tarieven afwijken.

De kosten per mobiliteitsvorm

BrandstofEuro/100km
Elektrisch: gemiddeld€ 5,40
Elektrisch: op het werk€ 2,00
Elektrisch: 's nachts thuis laden€ 3,40
Elektrisch: publieke laadpaal€ 6,30
Elektrisch: DC-snellader€ 10,80
CNG€ 4,70
Benzine: gemiddelde literprijs€ 7,50
Benzine: literprijs met korting€ 6,70
Diesel: gemiddelde literprijs€ 7,70
Diesel: literprijs met korting€ 6,90